Efterløn

Af redaktionen den 1. januar 2011 under Efterløn | Læs første kommentar

Efterløn: Så skete det. Statsminister Lars Løkke Rasmussen fra partiet Venstre, gjorde det klart i sin nytårstale at det var tid til det omdiskuterede opgør med efterlønnen.

Statsministeren valgte lørdag aften, at fortælle om sit partis politiske planer for valgåret 2011, og kom i den forbindelse ind på emnet efterløn. Venstre har de sidste år stået fast, og afvist at en afskaffelse af efterlønnen ville finde sted, på trods af partiets regeringspartner – de konservative – længe har ønsket en afskaffelse af efterlønnen.

Venstres politiske kovending, skal måske ses i lyset af de seneste meningsmålinger, hvor danskerne har udtrykt deres mening om at det ville være klogt at afskaffe efterlønnen.

Politisk splittelse

Udmeldingen forventes at vække glæde hos De Radikale, Liberal Alliance, samt det Konservative Folkeparti som alle længe har ønsket at stoppe efterlønsordningen. Det er sandsynligt at disse 3 partier, vil gå langt for en hel eller delvis afskaffelse af vores efterløn. Støttepartiet Dansk Folkeparti derimod, forventes ikke at gå ind for en afskaffelse af efterlønnen. Partiet er kendt for sin ældrepolitik, og en efterlønsafskaffelse vil derfor ikke være særlig velset. Dansk Folkeparti vil dog gerne være åbne, for at kigge på muligheden for, at gøre det mere attraktivt for efterlønnerne at blive på arbejdsmarkedet. Dermed er det sandsynligt at Venstre bliver nød til at samle et flertal uden Dansk Folkeparti.

Er Lars Løkkes plan hård nok?

“Det er ikke solidaritet med de svage at betale de raske for at holde fri” udtaler Løkke, hvilket i visse kredse bringer undren, da Venstre ønsker en gradvis efterlønsafskaffelse. Hvorfor skal de raske betales for at holde fri frem til 2014, hvor efterlønnen er fuldt ud udfaset, når Løkke selv siger at det er usolidarisk generelt?

Efterløn – det nye valgtema?

Det store spørgsmål bliver nu, om efterløn bliver det helt store valgtema i år. Mange peger på at økonomien vil spille en stor rolle i år, da det er et område der påvirker os alle, i en eller anden grad i disse krisetider. Spørgsmålet om en efterlønsreform kan meget vel blive en del af denne debat, da vi årligt bruger 16 milliarder danske kroner på efterløn.

Uanset hvad, vil vi her på folketingsvalg-2011.dk dække efterlønnen i forbindelse med det kommende folketingsvalg. Hvem ved, måske er dette det første træk, som signalerer at et folketingsvalg snart er på vej.

  • Flemming Breum Jensen skrev,

    Det eneste vi får ud af det, er flere der vil prøve at komme på førtidspension og det kan ikke lade sig gøre, efter at regeringen har pillet ved den pension også.
    Det er skandaløst at vi har nogle folkevalgte, der ikke vil lette røven og gøre det ordenligt, istedet for de hovsa løsninger de laver hele tiden.

Giv din mening til kende